Suukirurgia

Suukirurgia

Mitä pitää huomioida hampaan poiston tai leikkauksen jälkeen?

Hampaan poistaminen, kuten muutkin suuontelossa suoritetut leikkaukset, on kirurginen toimenpide, jonka jälkeen elimistö tarvitsee lepoa. Toimenpiteen vaikeusasteesta riippuen tulisi jonkin aikaa välttää raskasta fyysistä rasitusta ja kuntoilua.

Leikkauksen tai hampaan poistamisen jälkeen haavalle laitetaan 10-15 minuutiksi steriili sideharsotaitos. Tämä edesauttaa verenvuodon tyrehtymistä ja veren hyytymistä. Leikkauksen jälkeen kasvoille laitetaan kylmäpussi – viileys estää turvotuksen syntymistä ja edesauttaa myös verenvuodon tyrehtymistä.

Kuinka pian hampaan poiston jälkeen voi syödä?

Hampaan poistamisen tai leikkauksen jälkeen ei tulisi ruokailla seuraavien parin tunnin aikana. Pari päivää kannattaa syödä pehmeitä ja viileitä ruokia. Kirurgisen toimenpiteen jälkeen tulisi välttää kuumia ruokia ja juomia sekä mehupillin käyttöä, koska suojaava verihyytymä voi irrota suuhun syntyvän tyhjiön takia. Tyhjäksi jääneeseen haavaan syntyy helposti tulehdus, jonka paraneminen voi komplisoitua ja vie enemmän aikaa.

Saako leikkauksen jälkeen tupakoida?

Tupakointia tulisi välttää seuraavan parin päivän aikana tai ainakin yrittää tupakoida mahdollisimman vähän, koska tupakointi estää veren hyytymistä ja hidastaa haavan parantumista.

Voiko leikkauksen jälkeen huuhdella suuta?

Suun huuhteleminen hampaan poistamisen tai leikkauksen jälkeen ei ole suotavaa, koska voitte samalla huuhdella pois suojaavan verihyytymän. Haavaa ei saisi myöskään kosketella kielellä, koska se voi aiheuttaa veren tihkumista haavasta ja verihyytymän irtoamista. Haavaa ei liioin saa kosketella sormella, koska siten mikrobit voivat päästä haavaan ja aiheuttaa tulehduksen. Suosittelemme haavan varovaista huuhtelemista klooriheksidiiniä sisältävällä suuvedellä toisesta leikkauksenjälkeisestä päivästä alkaen.

Mitä tehdä leikkauksenjälkeiselle kivulle?

Puudutteen vaikutuksen loputtua haava-alueella voi tuntua kipua. Kivun poistamiseksi ja myös turvotuksen vähentämiseksi voi tarvittaessa käyttää hammaslääkärin suosittelemia kipulääkkeitä. Kipulääkkeitä ei tulisi ottaa tyhjään vatsaan. Samoin olisi vältettävä aspiriinin tai muiden asetosalisyylihappoa sisältävien lääkkeiden käyttöä, koska ne toimivat veren ohentajina, estävät sen hyytymistä ja aiheuttavat veren tihkumista haavasta.

Saako turvonneelle poskelle laittaa haudekääreen?

Hampaan poistamisen ja leikkauksen jälkeen tai mikäli esiintyy hammassärkyä, poskille ei saa laittaa kosteita hauteita, koska ne aiheuttavat pehmytkudosten turvotusta.

Onko turvotus normaalia leikkauksen jälkeen?

Turvotuksen syntyminen leikkauksen tai monimutkaisen hampaanpoiston jälkeen on tavallista. Turvotuksen syntymistä hidastaa kylmäpussin käyttäminen leikkauksen jälkeen parikymmentä minuuttia kerrallaan. Turvotus on pahimillaan noin kolmantena leikkauksenjälkeisenä päivänä. Turvotuksen takia suun avaaminen voi olla hankalaa ja se voi vaikeuttaa syömistä.

Ensimmäisenä leikkauksenjälkeisenä päivänä voi esiintyä kuumetta, lisäksi haavasta voi tihkua vähän verta. Veren tihkumista voi vähentää painamalla haavaa steriilillä sideharsotaitoksella 10 – 15 minuuttia tai pienellä teepussilla painamalla.

Jos verenvuoto haavasta ei lopu?

Mikäli verenvuoto ei lakkaa, kuume ei hellitä, suussa on paha maku tai teillä on voimakasta kipua, ottakaa yhteyttä teitä hoitaneeseen hammaslääkäriin!

This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. More information | I understood