Oikomishoito

Oikomishoito

Mitä on oikomishoito?

Oikomishoidon avulla voidaan korjata hammaskaaren ahtautta, poistaa isot hammasvälit ja korjata iensairauden (parodontiitin) jäljiltä siirtyneiden hampaiden asentoa. Ennen hoidon aloittamista lääkäri tekee kattavan tutkimuksen ja valitsee yhdessä potilaan kanssa parhaan hoitomuodon. Tarvittaessa voidaan valmistaa erikoisnäytteitä, joista potilas näkee hoidon lopputuloksen.

Paljonko oikomishoito maksaa?

Oikomishoidon kokonaishinta määräytyy hoitovälineiden ja hoidon keston mukaan. Tavallisesti oikomishoito kestää 1,5 vuotta.

Korvaako Kela oikomishoitoa?

Kela korvaa toimenpiteitä, jos oikomishoito on välttämätöntä muun sairauden kuin hammassairauden parantamiseksi. Näitä sairauksia tai tiloja ovat esimerkiksi huomattavat leukojen synnynnäiset kasvu- ja kehityshäiriöt, halkiot, merkittävä ylä- tai alaleuan pieni- tai suurileukaisuus, mikro- tai makrognatia Oikomishoitoa voidaan korvata annettujen lausuntojen perusteella aikuisille korkeintaan viisi vuotta sekä lapsille ja nuorille 18-vuotiaaksi. Näiden määräaikojen täytyttyä asiakkaan tulee toimittaa edellä mainitut materiaalit uudesta tilanteesta, jos oikomishoitoa haetaan edelleen korvattavaksi.

Klinikka 32 hoitaa ajanvaraukset erityisesti hammashoitoklinikoille tarkoitetussa ohjelmassa Dentas. Potilaan kirjaa hoitojonoon vastaanottoapulainen tai lääkäri. Hoitojonoon reskiteröimisellä järjestelmään kirjataan seuraavat tiedot: etu- ja sukunimi, henkilötunnus, vastaanottoaika, toivottu palvelu ja vaiva Oikomishoidon hoitojonon pisin sallittu odotusaika alle 19-vuotiaalle sairasvakuutuksen piiriin kuuluvalle henkilölle on 9 kuukautta.

Mikä on braketti?

Brakettien tarkoitus on korjata hampaiden asentoja ja purentaa. Eniten käytetään tukevia, kestäviä ja myös edullisimpia metallibraketteja. Keraamiset braketit ovat huomaamattomampia.

Brakettien sisällä sijaitseva kaari varmistaa hampaiden siirtymisen haluttuun asentoon. Kaaren sidosmekanismista riippuen käytetään tavallisia ja itsestään kiinnittyviä braketteja.

Brakettien valinta riippuu ongelman laadusta ja tarkemmat neuvot saa ortodontilta hoitosuunitelman laatimisen yhteydessä.

Mitä on huomamaattomat braketit?

Braketteja on mahdollista asettaa myös hampaiden sisäpinnoille. Tämä on sopivin ratkaisu ihmisille, jotka eivät halua muiden ihmisten tietävän brakettejen käytöstä, mutta haluavat kuitenkin parantaa hampaidensa asentoja ja hymyänsä. Klinikka 32 käyttää Incognito järjestelmän itsekiinnittyviä braketteja. Kyseessä on yksilöllisesti valmistetut hammasraudat, koko hammasrautajärjestelmä valmistetaan erikseen vain yhdelle ihmiselle. Valmistettaessa otetaan huomioon kunkin hampaan muoto ja sen erikoispiirteet. Tämän lähestymistavan ansiosta hammasraudat ovat käyttäjälleen mahdollisimman miellyttävät ja näin varmistetaan myös sekä paras, että nopein lopputulos.

Onko braketeille vaihtoehtoja?

Invisalign systeemi on uusi mahdollisuus hampaiden asennon korjaamiseksi – se mahdollistaa hammasten asennon korjaamisen rautojen sijaan purentamuotin avulla. Kyseessä on läpinäkyvä muotti, joka oikaisee hampaat vähitellen oikeaan asentoon. Ensin oikaisuhoito viedään läpi tietokoneella ja sen perusteella tehdään virtuaalinen malli. Mallin perusteella tehdään muotti, joka oikaisee hampaat vähitellen. Potilas saa uuden muotin kahden viikon välein. Ortodontin luona pitää käydä 2-3 kuukauden välein ja hoito kestää keskimäärin 1,5 vuotta. Invisalign sopii helppojen ja keskivaikeiden purentavikojen korjaamiseen.

Mikä on Invisalign?

Invisalign-hoidossa käytetään lähes näkymättömiä irrotettavia oikomiskiskoja, jotka korvataan 1-2 viikon välein uusilla kiskoilla. Oikomiskiskot valmistetaan henkilökohtaisesti. Oikomiskiskoja vaihtamalla hampaat siirtyvät vähitellen haluttuun paikkaan hammaslääkärin koostaman hoitosuunnitelman mukaisesti.

Align Technologyn ainutlaatuisella ClinCheck®-ohjelmistolla laaditun virtuaalisen hoitosuunnitelman avulla on lisäksi mahdollista katsoa, kuinka hampaat hoidon aikana asettuvat pikku hiljaa paikoilleen. Sen ansiosta voidaan jo ennen hoidon aloittamista nähdä, millaisilta hampaat näyttävät hoidon loputtua. ClinCheck-ohjelmiston indikaattorien perusteella jokaiselle potilaalle valmistetaan sopivat henkilökohtaiset läpinäkyvät oikomiskiskot.

Ortodontiassa vaihtoehtojen määrä on laaja, mutta yksikään muu hoito ei ole niin miellyttävä kuin Invisalign. Usein Invisalign-hoito on lyhyempi kuin brakettihoito. Invisalign on ollut markkinoilla jo vuosia, ja sen avulla on korjattu yli 6 miljoonan potilaan hymy.

Miten Invisalign vaikuttaa potilaan päivittäiseen elämään?

Invisalign-hoito sopii hyvin päivittäiseen elämään eivätkä muut yleensä edes huomaa kiskoja. Invisalign-oikomiskiskoissa ei käytetä metallilankoja tai braketteja, joten suuontelon ärsytyksen vaara ja ensiavun tarve ovat minimaalisia. Oikomiskiskoja on miellyttävä käyttää, ja ne voidaan helposti poistaa syömisen ja hampaiden pesemisen ajaksi.

Invisalignin oikomiskiskot ovat läpinäkyviä, ja ne ovat käytön aikana lähes huomaamattomia. Niiden avulla voidaan korjata hampaiden asentoa turhia häpeilemättä. Oikomiskiskot voidaan poistaa lyhyeksi aikaa jonkin tärkeän tapaamisen tai tapahtuman ajaksi.

Mitä tehdä, jos metallilanganpää aiheuttaa ärsytystä?

Yrittäkää painaa langan pää kauemmaksi ärsyyntyneestä kohdasta käyttäen siihen tylppäkärkistä esinettä. Jos ette onnistu, laittakaa metallilangan päähän vahaa, vanua tai sokeritonta purukumia siihen asti, kunnes pääsette lääkäriin. Mikäli ette saa apua ammattilaiselta, viimeisenä keinona voidaan käyttää metallilangan pään leikkaamista irti. Rikki hiertyneille posken pinnoille voi laittaa Urgo Mouth Ulcer Geel Suuontelon haavaumille (saa apteekista ilman reseptiä).

Mitä tehdä, jos oikomiskojeen kaari irtoaa poskihampaan braketista?

Yrittäkää asentaa kaarilanka takaisin brakettiin. Jos se ei onnistu, peittäkää kaarilangan pää vahalla, kunnes pääsette lääkäriin. Mikäli ette saa apua ammattilaiselta, viimeisenä keinona voidaan käyttää metallilangan pään leikkaamista irti. Rikki hiertyneille posken pinnoille voi laittaa Urgo Mouth Ulcer Geel Suuontelon haavaumille (saa apteekista ilman reseptiä).

Mitä tehdä, jos braketti irtoaa?

Yleensä braketti pysyy kaaressa. Mikäli se on kääntynyt kaaressa väärinpäin ja aiheuttaa ärsytystä, yrittäkää kääntää se takaisin oikeaan asentoon ja kiinnittää oikomishoidossa käytettävällä vahalla. Älkää heittäkö irronnutta brakettia pois, se voidaan yleensä liimata takaisin. Ilmoittakaa asiasta heti ortodontille.

Mitä tehdä, jos kaarilanka katkeaa?

Kaarilangan asentaa takaisin joko oikojahammaslääkäri tai hoitava hammaslääkäri. Kaarilanka tulee asentaa paikalleen mahdollisimman pian.

Mitä tehdä, jos hampaat on kipeät hammasrautojen laiton jälkeen?

Hampaat on arat aktivoinnin jälkeen. Ottakaa kipulääkettä tunti ennen käyntiä. Käynnin jälkeen hampaita rauhoittaa suolahuuhtelu (liuottakaa 1 teelusikka suolaa 1 lasilliseen haaleaa vettä).

Mitä tehdä, jos ruoka jää brakettin väliin?

Käyttäkää ruuan poistamiseen hammaslankaa tai hammasväliharjaa.

Mitä tehdä, jos unohditte tulla käynnille?

Soittakaa heti ortodontillenne ja sopikaa uusi käynti. Jokainen väliin jäynyt käynti tarkoittaa hoidon pidentymistä ja lisäkuluja.

Mitä tehdä, jos ette pääse tulemaan sovitulle käynnille?

Soittakaa ortodontillenne ja sopikaa jo etukäteen uusi käyntiaika. Niin teidän hoitoonne suunniteltua aikaa voi käyttää jonkun toisen auttamiseksi.

This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. More information | I understood