Kivuton hammashoito

Kivuton hammashoito

Ystävällinen hoitohenkilökunta ja rauhallinen ympäristö ovat miellyttävän hoidon edellytyksiä. Potilaiden pelko epämiellyttävää kipua kohtaan aiheuttaa jännittyneisyyttä, mitä nykyaikaisessa hammashoidossa on kuitenkin mahdollista eri tavoin vähentää. Klinikka 32:ssa teemme kaikkemme lievittääksemme asiakkaiden pelkoa ja tarjotaksemme kivutonta hammashoitoa.

Puudutusgeeli

Puudutusgeeli on vaivaton ja hyvä ratkaisu niille asiakkaille, jotka pelkäävät puudutuspistosta tai pitävät sitä epämukavana. Puudutusgeeliä sivellään limakalvolle, ja sen ansiosta limakalvon tuntoherkkyys on puudutuspistoksen antamisen ajaksi heikentynyt.

Puudutusgeelin vaikuttava aine on lidokaiini, ja se sopii kaikille asiakkaille, joilla ei ole lääketieteellisiä vasta-aiheita myöskään tavallisen puuduttavan pistoksen suhteen.

Puudutuspistos

Puudutuspistos ei yleensä aiheuta mitään vaaraa terveydelle. Puudutuspistos sisältää puudutusainetta, johon on lisätty hyvin pieni määrä (1:100 000 – 1:200 000) verisuonia supistavaa ainetta (esim. adrenaliinia). Sen tarkoitus on supistaa verisuonia, jotta puudutusaine vaikuttaisi riittävällä pitoisuudella ja riittävän kauan mahdollisimman paikallisesti (ts. supistuneiden verisuonien kautta puudute ei hajaannu elimistöön). Supistuneet verisuonet vähentävät kirurgisten hoitotoimien yhteydessä haavan verenvuotoa.

Jos on kyse sydänsairaasta ihmisestä, annetaan sellainen puudutuspistos, joka sisältää vähemmän adrenaliinia. Yleensä adrenaliinin määrä on kuitenkin liuoksessa niin vähäinen, että sen ei pitäisi aiheuttaa vaivoja edes sydänsairaalla. Puudutusaineiden lisäksi injektioliuoksessa on säilytysaineita. Erittäin pieni todennäköisyys on, että asiakas voi olla allerginen jollekin näistä, mutta se mahdollisuus on periaatteessa olematon. Käytämme hammashoidossa nykyään tavallisesti artikaiinipohjaisia puuduteliuoksia; tämän vaikuttavalle aineelle tai adrenaliinille herkistyneille asiakkaille tarjoamme vaihtoehtona mepivakaiinipohjaisia puuduteliuoksia.

Rauhoittava tabletti

Rauhoittavat tabletit eli suun kautta nautittavat rauhoittavat lääkkeet ovat olleet hammashoidossa käytössä jo kauan. Ne on tarkoitettu ennen kaikkea asiakkaille, joita ajatus puuduttavasta pistoksesta jännittää ja jotka eivät pääse tästä pelosta eroon. Tabletti vaikuttaa nopeasti ja sopii myös niille, joilla on lievähköjä somaattisia sairauksia. Lääkkeen vaikutus on lyhytaikainen, mutta sitä ensi kertaa nauttineella on hoitotoimien jälkeen kuitenkin tarpeen olla mukana saattaja.

Hammashoidon sedaatio

Sedaatiossa asiakas rauhoitetaan ja vaivutetaan kevyeen uneen lääkkeellä, joka muuttaa asiakkaan emotionaalisesti ja fyysisesti rentoutuneeksi ja rauhalliseksi. Samalla asiakas on siinä määrin hereillä, että pystyy puhumaan, liikkumaan ja noudattamaan hammaslääkärin määräyksiä, ja kaikki elintärkeät refleksit toimivat. Hammashoidon sedaatiossa erikoisalan koulutuksen saanut anestesiologi pistää asiakkaan suoneen rauhoittavaa lääkettä, jonka vaikutus ei ole kovin vahva ja jonka tuloksena useimmat asiakkaat tuntevat itsensä rentoutuneeksi ja tyytyväiseksi. Klinikka 32:ssa käytämme rauhoittavana lääkkeenä midatsolaamiliuosta.

Sedaation jälkeen asiakas toipuu entiselleen heräämössä ja hänelle annetaan lupa mennä kotiin, kun hän on täysin hereillä, kivuton, hänellä ei ole kuvotusta ja hänelle on tullut saattaja. Sedaation jälkeen voi tuntua vielä vuorokauden ajan lievää heikkoutta tai huumausta, jonka vuoksi on toivottavaa, että asiakkaan luona olisi seuraavaan aamuun saakka joku läheinen aikuinen.

Sedaatiota ei tehdä raskaana oleville. Myös jotkut hermo- ja lihassairaudet ja allergia ovat vasta-aiheisia sedaatiossa käytettävien lääkkeiden suhteen. Asiakkaalla ei saa olla kuumetta eikä hengitystieinfektioita.

Potilasturvallisuuden varmistamiseksi asiakas ei saa syödä neljään tuntiin ennen sedaatiota eikä nestettä saa juoda kahteen tuntiin ennen hoitotoimien alkua. Siinä tapauksessa, että sedaatiossa ilmenee hoidon aikana komplikaatioita ja hoidon jatkaminen on vaikeutunut, hoito keskeytetään. Hammashoidon sedaatio on yleensä vaaraton ja siitä toivutaan nopeasti.

Klinikka 32:ssa hammashoidon sedaation toteuttaa anestesiologi.

Hammashoito nukutuksessa

Nukutuksen aikana asiakas on keinotekoisessa unenomaisessa tilassa; tietoisuus ja kipuherkkyys on katkaistu koko kehosta. Klinikka 32:n hammaskirurgian työhuoneessa on nukutuslaite, joka on yhteydessä anestesiamonitoriin. Samanlaisia käytetään Viron suursairaaloissa yleislääketieteellisten leikkausten toteuttamisessa. Asiakkaasta huolehtivat anestesiologi ja anestesiahoitaja, ja operaation jälkeen asiakas voi mukavasti toipua erityisessä heräämössä. Nukutuksessa tehtävä hammashoito sopii mutkikkaampiin hoitotapauksiin, ja sitä voivat halutessaan käyttää myös ne asiakkaat, joilla on pelkoja hammashoidon toimia kohtaan. Pystymme useimmiten vähentämään asiakkaiden pelkoa ja epämukavuutta käyttämällä muita kivuttoman hammashoidon keinoja.

Kun on kyse nukutuksesta, on oltava hyvin tarkasti selvillä asiakkaan yleisestä medikaalisesta taustasta. On tärkeää, että nukutuksessa tehtävään hammashoitoon tullessa asiakkaalla ei ole kuumesairauksia eikä muita hengitystieinfektioita. Asiakkaan on oltava syömättä ja juomatta vähintään kuusi tuntia ennen hoitotoimia. Päivittäisten määrättyjen lääkkeiden ottamista voi jatkaa, jos ei ole nimenomaan toisin sovittu. Potilaan on sovittava jonkun läheisen kanssa, että tämä tulee hoitotoimenpiteen jälkeen viemään hänet kotiin.

Nukutuksessa tapahtuvaa hoitoa tarjoamme asiakkaille kolmannesta ikävuodesta alkaen.

This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. More information | I understood