Tornimäe 5, 10145 Tallinn
+372 6 32 32 32
Jos teillä on kysyttävää, soittakaa +372 6 32 32 32
Hampaidenhoidon ABC
Jätä ruokailun ja hampaiden harjaamisen väliin ainakin 30 minuuttia
Ruokailun jälkeen hammaskiille on happojen takia aina pehmeä 30 minuutin ajan, ja säännöllinen ruokailun jälkeinen harjaaminen voi aiheuttaa kiillevaurioita, hammaskaulojen paljastumista, kulumista, hampaiden reikiintymistä ja muita sairauksia.
Pese hampaat ennen aamiaista, ei sen jälkeen
Koska aamuisin on ruokailun jälkeen kiire työhön tai kouluun, pese hampaat ehdottomasti ennen aamiaista. Heti ruokailun jälkeen peseminen vahingoittaa hammaskiillettä.
Pese hampaat aamulla ja illalla
Kaksi kertaa päivässä harjaaminen on todella riittävää. Poista hammasväleihin jääneet ruoanhiukkaset hammaslangalla.
Käytä joka ilta hammaslankaa ja hampaanväliharjoja
Hammaslankaa on liu’utettava varovasti hampaiden välistä ikenen alle, jotta saadaan pois sinne kiinnittyneet bakteerit.
Yhden pesun on kestettävä ainakin 2 minuuttia
Lyhyempi aika ei ole riittävä, ja jonkin verran plakkia voi jäädä hampaiden pinnalle.
Pidä hammasharjasta kiinni kuin pitelisit kynää
Tällainen asento on joustava eikä paina harjaa liian lujasti. Liian voimakas harjaaminen saa ienrajan vetäytymään ja tekee hammaskaulat aroiksi.
Harjaa oikealla tekniikalla
Käytä lyhyitä edestakaisia liikkeitä, kahdesta kolmeen hampaaseen kerrallaan, suunnaten harjakset puolivinosti myös ikenen reunoja kohti. Älä unohda puhdistaa myös etuhampaiden sisäpuolta. Jos hampaat lopuksi tuntuvat kielellä kosketettaessa sileiltä, on plakki poistettu onnistuneesti.
Käytä pehmeää hammasharjaa
Kovemmat harjakset voivat vahingoittaa ikeniä ja hammaskiillettä.
Vaihda hammasharja 2-3 kuukauden kuluttua
Vanha hammasharja kadottaa joustavuuden, harjakset menettävät muotonsa eivätkä enää puhdista riittävästi.
Puhdista kieli
Kielen puhdistamiseen on kaikkein parasta käyttää tähän tarkoitukseen suunniteltua kielenkaavinta. Puhdistamisessa kaavinta on painettava kevyesti kielen pintaa vasten ja vedettävä sitä mahdollisimman kaukaa kielen takaosasta eteenpäin. Pyri välttämään kielen liiallista ärsyttämistä.
Hammasvauriot
Miksi pelastaa hammas?
Hammasvaurioita sattuu kaikkein useimmin lapsille ja varhaisnuorille. Usein onnettomuus tapahtuu aktiivisessa vapaa-ajanvietossa – esimerkiksi vesipuistossa, trampoliinilla hyppiessä tai skeittipuistossa ajellessa. Yhtä hyvin lapsi voi myös vain pahasti kompastua ja kaatua.
Monet lasten vanhemmat, lapset, valmentajat ja opettajat eivät tiedä, että irti lähtenyt hammas voidaan pelastaa. Jos toimitaan nopeasti ja säilytetään hammasta oikein, voi hammaslääkäri panna sen takaisin suuhun.
Koska implantteja ei voida istuttaa ennen täysi-ikäisyyttä, on etenkin nuorille tärkeää hampaan irrottua panna se takaisin suuhun, mikäli mahdollista.
Kuinka pelastaa hammas?
Jos hammas on lähtenyt irti, se pitäisi kiireesti panna takaisin omalle paikalleen, jotta vältettäisiin pienten, hammasta ja leukaluuta yhdistävien kiinnityskudoksien tuhoutuminen. Jos tämä ei paniikkitilanteessa kuitenkaan onnistu, voi hampaan panna myös poskeen tai mukiin syljen sisään. Vaihtoehtoisesti voi hampaan kuljettaa maidossa mutta ei tavallisessa vedessä.
Hammasta saa koskettaa ainoastaan sen yläosasta eli kruunusta. Hampaan juureen ei saa koskea.
On toimittava ripeästi. Kriittinen aikaraja on noin tunti, mutta mitä nopeammin lääkäriin mennään, sitä parempi – ennuste heikkenee joka minuutti.
Soita heti omalle hammaslääkärille ja kerro, mitä on tapahtunut. Jos oma lääkärisi ei voi ottaa sinua vastaan, käänny lähimmän poikkeustilanteissa apua tarjoavan hammasklinikan puoleen.
Hakeudu hätäensiapuun myös, jos vaurion saanut kokee pahoinvointia, huimausta, sekavuutta tai tuntee itsensä yleisesti huonovointiseksi.
Kuka auttaa hampaan pelastamisessa?
Hammasvaurion sattuessa ota kiireesti yhteyttä omaan hammaslääkäriisi. Jos tämä ei voi olla avuksi kuluvan tunnin aikana, käänny asuinpaikkasi päivystävän hammaslääkärin puoleen.