Hammashygieenikon palvelut

Hammashygieenikon palvelut

Minkälainen palvelu hammasten syväpuhdistus tarkemmin onkaan?

Hampaiden terveys ja puhtaus on tärkeää jokaiselle. Siksi suosittelemme säännöllisen jokavuotisen hammastarkastuksen lisäksi huolehtimaan koko suuontelosta hammasten syväpuhdistuksen avulla.

Hampaiden syväpuhdistus on hyvä ratkaisu kaikille, jotka haluvat säilyttää nuorekkaan hymynsä pitkän aikaa suhteellisen vähällä vaivalla – käymällä vähintään kerran vuodessa hammasten syväpuhdistuksessa ja noudattamalle meiltä saatuja vinkkejä. Haluamme silti muistuttaa, että hampaiden syväpuhdistus sopii vain niille potilaille, joilla ei ole pitkälle edennyttä ientulehdusta eli ginviittiä tai hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta eli parodontiittia. Jos potilaalla on todettu ginviitti tai parodontiitti, tulee ensin käydä hoidossa parodontologilla.

Syväpuhdistuksen jälkeen hampaat ovat ihanteellisen puhtaat ja sinun on helpompi ja mukavampi jatkaa jokapäiväistä suuhygieniaa. Hammasten syväpuhdistuksesta huolehtivat Klinikka 32:n suuhygienistit Julia Janpol, Eveli Hark ja Krista Aas.

Kuinka saada hampaat valkoisemmiksi?

Hampaiden valkaisu on suosituin kosmeettinen toimenpide. Se on toimenpide, joka muuttaa hampaasi valkeammiksi ja auttaa pääsemään eroon hampaiden värjäytymistä. Hampaiden valkaisun voi tehdä niin hammashoitohuoneessa kuin kotonakin.

Ennen valkaisua pitää kiinnittää huomiota hampaisiin joissa on paikka-ainetta, kruunuja tai laminaatteja, sillä edellämainitut hampaat eivät reagoi valkaisuun ja jäävät samanlaisiksi kuin ennenkin. Yhtäläisen hammasrivin saavuttamiseksi pitäisi valkaisun jälkeen vaihtaa vanhat paikka-aineet, kruunut ja laminaatit.

Kuinka hampaiden valkaisu tapahtuu hammashoitohuoneessa?

Suuhygienistin luona hampaiden valkaisuun tulisi aikaa varata noin tunti. Ensin lääkäri arvioi hampaidesi tilanteen:

karieksesta johtuvat puutteet (reiät) pitää paikata ennen valkaisua, koska valkaisun aikana on vaarana, että valkaisugeeli osuu reikään ja voi myöhemmin pohjustaa hampaan yliherkkyttä
hammaskivi ja plakki pitää poistaa, että hammaspinnat olisivat puhtaat ja geeli vaikuttaisi kaikilla pinnoilla tasaisesti
Kun hampaiden tilanne on arvioitu ja se on sopiva valkaisua varten, puhdistaa suuhygienisti hampaat tahnalla. Sen jälkeen suuhygienisti määrittää tämänhetkisen hampaiden värin, jotta valkaisun jälkeen voisi nähdä sävyn muutoksen.

Klinikka 32:ssa valkaistaan hampaat Zoom-lampulla ja OpalEscence geelillä. Ensin ikenille ja juurirajaan laitetaan suoja, jotta geeli ei osuisi ikeniin. Sitten hampaille levitetään geeli, joka aktivoidaan 15 minuutiksi Zoom-lampulla. Toimenpiteen voi toistaa samalla käynnillä 4 kertaa, mutta tavallisesti jo 2 käsittelyä riittää tulokseen, johon potilas on tyytyväinen. Valkaisun lopussa geeli poistetaan hampailta ja iensuoja ikeniltä.

Minkälaista on hampaiden valkaisu geelillä?

Klinikka 32:ssa käytetään hampaiden valkaisuun OpalEscence Boost geeliä. Ensin ikenille ja juurirajaan laitetaan suoja, jotta geeli ei osu ikeniin. Sitten hampaille levitetään geeli, jonka annetaan vaikuttaa n. 45 minuuttia. Sen jälkeen poistetaan geeli ja iensuoja.

Kuinka usein hampaat voi valkaista?

Valkaisun teho on yksilöllistä. Esimerkiksi keltaisemmat hampaat reagoivat valkaisuun paremmin kuin harmaansävyiset. Ensimmäisen valkaisun jälkeen potilas voi itse päättää haluaako toistaa toimenpiteen vai onko tyytyväinen tulokseen.

Koska valkaisu on kemiallinen toimenpide ja geelin pitää päästä emalikerroksiin, sen sivuvaikutuksena hampaat voivat olla herkät jo toimenpiteen aikana tai sen jälkeen. Tavallisesti herkkyys katoaa parissa päivässä.

Kannattaa huomioida, että 24 tunnin sisällä valkaisusta ei saa juoda mustaa kahvia, teetä tai punasta viiniä eikä paljon pigmenttiä sisältäviä ruokia (kanacurry, punajuurisalaatti jne.).

Kuinka valkaista hampaat kotona?

Jotta hampaat voisi valkaista kotona, pitää ensin käydä hammaslääkärin tai suuhygienistin tarkastuksessa vastaanotolla, jossa arvioidaan hampaiden tilanne (reiät, hammaskivi, plakki). Tarvittaessa hampaat hoidetaan ja hammaskivi ja palkki poistetaan. Sitten hampaista otetaan jäljennösmalli, jonka pohjalta tehdään hammaslaboratoriossa hampaille muotit. Muottia luovuttaessa suuhygienisti tai hammaslääkäri selittää, kuinka toimia, että valkaisu olisi tehokas ja oikeaoppinen. Kotivalkaisussa käytettävän geelin karbamiidipitoisuus on 10 %.

Kotivalkaisua ei suositella tehtävän yli 6 päivää peräkkäin.

This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. More information | I understood