Kliinik32

Hampaita puuttuu

Hoito riippuu siitä, montako hammasta potilaalta puuttuu. Kaikki tilanteet ovat erilaisia ja paras hoitoratkaisu löydetään yhdessä hammaslääkärin kanssa.

Yksi hammas puuttuu

Mikäli yksi hammas puuttuu, parhaana vaihtoehtona on hammasimplantin käyttö. Hammasimplantti koostuu leukaluuhun asennettavasta titaaniruuvista ja siihen kiinnitettävästä hammaskruunusta. Hammasimplantti näyttää oikealta hampaalta ja toimii kuten normaali hammas.

Hammasimplantin asennusta varten hammaslääkäri tekee perustarkastuksen ja ottaa röntgenkuvat sekä kertoo potilaalle hoitomenetelmistä. Sen jälkeen lääkäri asentaa hammasimplantin.

Hammasimplantin kasvaminen leukaluuhun eli luutuminen kestää pari kuukautta ja siksi aikaa tyhjälle paikalle asennetaan väliaikainen hammas. Hammasimplantin luutumisen jälkeen hammaslääkäri asentaa keraamisen hammaskruunun ja potilaalla on uusi hammas.

Hammasimplantteja voidaan asentaa vasta pituuskasvun loppumisen jälkeen eli pojilla yleensä 20-vuotiaasta alkaen ja tytöillä 17–18 vuotiaasta alkaen.

Vaihtoehtoiset ratkaisut:

Siltaproteesi on tyhjän paikan viereisiin hampaisiin nojaava pysyvä proteesi. Tällainen proteesi on helposti asennettava, pysyy hyvin paikalla ja näyttää suussa hyvältä, mutta vaatii viereisten tukihampaiden hiontaa.

Voidaan käyttää myös liimattua siltaproteesia. Tässä tapauksessa uusi hammas liimataan tukihampaisiin. Tällainen proteesi voidaan valmistaa nopeasti eikä tukihampaita tarvitsee hioa, mutta pitää ottaa huomioon, että liimattu siltaproteesi ei ole kovinkaan kestävä eikä pitkäikäinen.

Useita puuttuvia hampaita

Myös useat puuttuvat hampaat voidaan korvata yksittäisillä hammasimplanteilla. Mikäli potilaalta puuttuu kolme peräkkäistä hammasta, hammaslääkäri asentaa leukaluuhun kaksi hammasimplanttia, jotka ovat tukihampaina siltaproteesille. Kun hammasimplantit ovat kasvaneet leukaluuhun, niihin kiinnitetään kolmesta hammaskruunusta rakennettu siltaproteesi. Tällainen proteesi on pysyvä, mukava ja hyvännäköinen.

Vaihtoehtoisena ratkaisuna voidaan asentaa osittainen osaproteesi, joka kiinnitetään tukihampaisiin metallisilla pinteillä. Tällainen proteesi on helppo valmistaa, mutta verrattuna hammasimplantteihin kiinnitettävään siltaproteesiin se pysyy kiinni heikommin eikä ole niin hyvännäköinen.

Kaikki hampaat puuttuvat

Mikäli potilaalta puuttuvat kaikki hampaat, ratkaisuna on hammasimplantteihin kiinnitettävä kiinteä siltaproteesi. Leukaluuhun asennetaan hammasimplantit puuttuvien hammasjuurien tilalle. Kun hammasimplantit ovat luutuneet, niihin kiinnitetään keraamisista hammaskruunuista koostuva siltaproteesi.

Vaihtoehtoiset ratkaisut:

Irrotettava levyproteesi valmistetaan muovista ja se on halpa, mutta useimmiten epämukava, vaikeuttaa syömistä ja puhumista eikä ole hyvännäköinen.

Hammasimplantteihin kiinnitettävä irrotettava proteesi on muovista valmistettu kokoproteesi, joka yhdistetään pinteillä tai lukkokiinnityksellä, jotka nojaavat hammasimplantteihin leukaluun etuosassa. Tämä proteesi on pysyvämpi kuin irrotettava levyproteesi, koska se kiinnitetään hammasimplantteihin, mutta epämukavampi kuin siltaproteesi, joka kiinnitetään hammasimplantteihin kiinteästi. Proteesin ulkonäkö ei myöskäänole niin hyvä kuin hammaskruunuissa. Etuna on kuitenkin matalampi hinta.

Hammashoito Klinikka 32.