Kliinik32

Hammas on arka

Mikäli hammas on muuttunut herkäksi kylmälle, kuumalle tai makealle, se on yleensä merkkinä hampaaseen syntyneestä reiästä eli hammaskarieksesta.

Hampaan aristusta voivat aiheuttaa myös paljastuneet hammaskaulat eli hammaskiilteen vauriot hampaan ikenenpuoleisessa osassa. Hampaaseen voi syntyä kipua lämpötilan muutoksesta tai paineesta johtuen (pureskeltaessa, hampaita yhteen purtaessa) myös silloin kuin hampaassa on halkeama. Tässä tapauksessa kipu on useimmiten voimakkaampi ja ikenestä voi vuotaa vertaa.

Mikäli hampaan hermo on tulehtunut, kipu syntyy alussa vain hammasta ärsyttävän tekijän (lämpötilan muuttuminen, makea) vaikutuksesta. Tulehduksen syventyessä kipu ei häviä, vaikka ärsyttävän tekijän vaikutus lakkaa ja
hammassärky voi alkaa myös ilman ärsyttävän tekijän vaikutusta. Useimmiten kyseessä on voimakas kipu, joka vaikuttaa myös viereisiin hampaisiin ja joskus voi olla vaikea sanoa mitä hammasta särkee. Usein hammassärky alkaa nimenomaan yöllä ihmisen hermoston erityispiirteistä johtuen.

Lyhyen aikaa kestävä kipu ja herkkyys kylmälle, kuumalle tai hampaaseen kohdistuvalle paineelle voi esiintyä hammaslääkärikäynnin jälkeen, jonka kuluessa hammas on paikattu. Tällainen kipu menee ajan mittaan itsestään ohi. Jos kipu ei häviä 4 – 6 viikon aikana, tulisi ottaa uudestaan yhteyttä hammaslääkäriin.

Hammashoito ja hammaslääkärit Tallinnassa.