Kliinik32

Hymy ei ole täydellinen

Terveet ja kauniit hampaat ovat meille jokaiselle arvokkaat. Kliinik 32:n hammaslääkärit tekevät parhaansa löytääkseen sopivimmat hoitoratkaisut jokaiselle potilaalle. Alla muutamia ohjeita, joita jokainen meistä voi noudattaa pitääkseen hampaansa terveinä.

Ohjeet terveille hampaille

Säännöllinen tarkastus
Suosittelemme hampaiden ja ikenien tarkastusta hammaslääkärillä kaksi kertaa vuodessa tai hammaslääkärin suosituksen mukaan useimminkin.

Hampaiden peseminen
Hampaat tulee pestä kaksi kertaa päivässä – aamulla heräämisen jälkeen ja illalle ennen nukkumaanmenoa.

Hammaslanka
Hammasvälit on tärkeää puhdistaa säännöllisesti hammaslangalla. Tehkää hammaslangasta lenkki etusormien väliin tai käyttäkää hammaslangan viejää. Kuljettakaa lankaa hampaan pintaa pitkin ientaskun pohjaan ja takaisin. Edestakaisia puhdistusliikkeitä ei suositella, koska ne rikkovat ikenet. Suurempien hammasvälien puhdistukseen voidaan käyttää hammasväliharjaa (muistuttaa pientä pulloharjaa).

Hampaiden puhdistus hammaslääkärissä
Saadaksenne terveemmät ja puhtaammat hampaat sekä kauniimman hymyn voitte puhdistuttaa hampaat hammaslääkärillä tai suuhygienistillä. Suuhygienisti poistaa hammaskiven ja värjäytymät, jotka eivät irtoa hampaita harjattaessa. Värjäytymät ja plakki voidaan poistaa nopeasti ja kivuttomasti soodarakeiden, veden ja paineilman avulla. Tämäntyyppistä puhdistusta sanotaan ”soodapuhdistukseksi”.
 
Hyvä suunhoito tänään merkitsee terveempää suuta huomenna. Oikeaa tekniikkaa opastaa hampaanhuollon ABC.

Hampaiden väri
Hampaiden tummumista voivat aiheuttaa ruuan ja juoman sisältämät väriaineet, lääkkeet, sekä myös tupakointi. Elämän aikana hampaat tummuvat kun hammasluu tulee enemmän näkyviin.

Jos teistä tuntuu, että hampaanne voisivat olla vaaleammat, voitte saada apua hampaiden valkaisusta. Valkaista voidaan vain omia hampaita, paikkojen ja hammaskruunujen väri ei muutu valkaisemisen aikana. Ennen valkaisua suoritetaan hampaiden tarkastus – hammaskarieksen tulee olla hoidettu ja hammaskiven poistettu. Ennen valkaisua on vaikea määritellä hampaiden lopullista väriä, koska hampaiden värjäytymisen syyt voivat olla erilaisia. Värimuutoksen tarkemmaksi määrittelemiseksi voidaan tarvittaessa käyttää erikoislaitetta.

Hammasklinikalla hampaanne käsitellään puhdistustahnalla ennen valkaisun aloittamista. Ikenet peitetään suojaavalla geelillä, jotta valkaisugeeli ei valuisi hampaan pinnalta ikeneen. Sen jälkeen hampaisiin laitetaan valkaisugeeli, jonka annetaan vaikuttaa 10 – 15 minuuttia. Tarvittaessa lisätään uutta geeliä. Valkaisuhoidon päättyessä geeli ja iensuoja poistetaan.

Hampaat voidaan valkaista myös kotona. Sitä varten hampaista otetaan jäljennökset, jotka lähetetään laboratorioon valkaisumuottien valmistamista varten. Valkaisumuotti on henkilökohtainen pehmeästä muovista valmistettu muotti, johon levitetään valkaisugeeliä ja muotti laitetaan suuhun. Muottia voidaan käyttää yöllä (geeli on aktiivinen 8 -10 tuntia) tai useammassa jaksossa päivän mittaan. Valkaisumuotin käytön aikana ei saa syödä eikä tupakoida.

Joskus hampaat voivat muuttua aristaviksi valkaisun aikana. Hampaiden aristus on tilapäinen oire ja siitä tulisi ehdottomasti ilmoittaa hammaslääkärille. Hampaiden aristusta voidaan vähentää erikoisgeelin avulla.

Hampaiden asento
Kauniin hymyn voi rikkoa hampaiden virheellinen asento. Pieniä purentavirheitä voidaan korjata paikkojen avulla. Mikäli tarvitaan hammaskruunuja tai laminaatteja (kiinnitetään hampaan ulkopinnalle), myös niitä kiinnitettäessä purentavirhe voidaan korjata. Vaikeiden purentavirheiden korjaamiseen tarvitaan ortodonttista eli hampaiden oikomishoitoa.

Puuttuvat hampaat 
Puuttuvan hampaan korvaa parhaiten hammasimplantti. Hammasimplantti on leukaluuhun asennettava titaaniruuvi, joka pitää paikallaan siihen kiinnitettävän hammaskruunun. Tällainen hammas näyttää ja toimii kuten oikea hammas.
 
Hammashoito Klinikka 32


.